![](/media/lib/124/n-czerwonyzakwit-4651fef701cc1cb5db9437edcc06aad8.jpg)
Czerwony zakwit bardziej niebezpieczny
24 lipca 2012, 12:52Profesor Hans Dam z University of Connecticut dowodzi, że organizmy wywołujące „czerwony zakwit“ alg są znacznie bardziej niebezpieczne niż sądzono. Plankton z gatunku Alexandrium tamarense zawiera bowiem nie jedną, a dwie różne toksyny
![](/media/lib/124/n-kopulujace-muchy-4c340f06f61872864244cce08647353f.jpg)
(Głośny) seks zabija
24 lipca 2012, 05:55Muchy domowe (Musca domestica) przypieczętowują swój los, uprawiając głośny seks. Kopulując, wydają charakterystyczne bzyknięcia, przez co stają się łatwym celem dla nocków Natterera (Myotis nattereri). Oba gatunki spotykają się np. w oborach. Normalnie nocą owady są niewidoczne dla nietoperzy, bo rzadko latają, a sygnał odbijający się od sufitu maskuje ultradźwięki odbite od chodzących po nim much. Sytuacja zmienia się, gdy skrzydlaci amanci i amantki postanawiają przedłużyć gatunek.
![](/media/lib/124/n-goryle-rozbrajaja-pulapke-d707a3d88a25fdbd11b664f75a12a883.jpg)
Zagrożone goryle przechytrzyły kłusowników
23 lipca 2012, 16:00Parę dni po tym, jak jeden z goryli górskich z ich stada padł ofiarą kłusowników, 2 młode osobniki Rwema i Dukore wybrały się do lasu, by znaleźć i zniszczyć wszystkie pułapki.
![](/media/lib/124/n-pumeks-bb40ab1265377698e81e3d407399b187.jpg)
Pumeksowi pasażerowie na gapę
23 lipca 2012, 12:22Pumeks wyrzucany przez tongijski wulkan podwodny zasila Wielką Rafę Koralową nowym życiem. Najpierw jednak skała z "wkładką" musi przepłynąć wiele tysięcy kilometrów.
![](/media/lib/123/n-aguti-z-nasionami-czarnej-palmy-8780ff0705d245eb359cdc7a9cc89f27.jpg)
Znerwicowany gryzoń ocalił tropikalne lasy
18 lipca 2012, 11:14Kiedyś rośliny z dużymi nasionami polegały na pomocy trąbowców gomfoterów. Mimo że duże neotropikalne ssaki wyginęły ok. 10 tys. lat temu, drzewa nie podzieliły ich losu. Długo nie było wiadomo dlaczego, teraz ujawniono, że dzięki zapobiegliwym aguti, które bezustannie zakopują i przenoszą nasiona.
![](/media/lib/123/n-ogienidzwiek-258a54589fed154a380b1d8dbcf1761f.jpg)
Dźwiękiem w ogień
16 lipca 2012, 12:58Walka z pożarami to trudne i niebezpieczne zajęcie, nic więc dziwnego, że ciągle trwają prace nad udoskonaleniem sprzętu służącego gaszeniu ognia. Pisaliśmy już o zwalczaniu żywiołu za pomocą prądu elektrycznego oraz pracach nad cybernetycznym strażakiem
![](/media/lib/123/n-kuna-wodna-7e96098cee41df2cc94ff2c88273dae5.jpg)
Kuny giną przez hodowle marihuany
16 lipca 2012, 11:32Nielegalne uprawy konopi indyjskich zagrażają kunie wodnej (Martes pennanti), drapieżnemu ssakowi występującemu wyłącznie w Ameryce Północnej. By pozbyć się niechcianych gości, niektórzy hodowcy stosują rodentycydy, co jak można się domyślać, nie odbija się korzystnie na lokalnej faunie.
![](/media/lib/122/n-szafir-165989ed989ca74d268af47a4c233e0e.jpg)
Zapis na milion lat
14 lipca 2012, 07:50Patrick Charton z francuskiej agencji ANDRA, która zarządza odpadami nuklearnymi, zaprezentował interesujący sposób na poinformowanie przyszłych pokoleń o miejscach składowania takich odpadów. Istnieje bowiem obawa, że za tysiące lat np. archeolodzy mogą prowadzić wykopaliska i trafią na atomowe odpady.
![](/media/lib/122/n-gasienica-manduca-sexta-b80ea220631b37656f2566493428cc8a.jpg)
Ofiara ponosi koszty przewyższania możliwości drapieżników
11 lipca 2012, 11:55Kiedy wokół pełno drapieżników, ofiary często zaczynają mniej jeść, by uniknąć przebywania na otwartej przestrzeni i upolowania. Najnowsze badania wykazały, że choć obawiając się pluskwiaków Podisus maculiventris, gąsienice motyla z rodziny zawisaków Manduca sexta jedzą aż o 40% mniej, zaczynają rosnąć szybciej i uzyskują tę samą wagę, co gąsienice z niezagrożonych rejonów. Dzięki temu w okamgnieniu stają się zbyt duże na to, by je zjeść.
![](/media/lib/122/n-kromki-ca4642c3732b8801d4d1f60e08dcf600.jpg)
Ta sama liczba kalorii syci bardziej w kawałkach
10 lipca 2012, 11:46Co bardziej syci i nagradza: kilka kawałków pożywienia czy jedna równoważna kalorycznie porcja? Okazuje się, że i dla zwierząt, i dla ludzi odpowiedź jest oczywista - "zwielokrotniony" pokarm jest lepszy, bo wydaje się, że jest go więcej.